Telefon
WhatsApp

Anneler Okuyor Projesi 2022

 

            Birçoğumuz aynı serzenişte bulunuyoruz; Kitap okumak, kendimi geliştirmek ve çocuklarıma da bu konuda örnek olmak istiyorum fakat o kadar yoğunum ki bu disiplini bir türlü oturtamıyorum. Madem ki isteğimiz, derdimiz ortak o zaman gelin bunu hep birlikte başaralım. Pandemi öncesinde başladığımız Okuma projesi çok verimli ve güzel geçmişti, şimdi ise bu projeyi sizlerle devam ettirmek istiyoruz. Özel İstanbul Mahir Okulları Ailesi olarak, Uzman Psikolog Yasemin Eyigün Durna ile birlikte "Anneler Okuyor Projesi" 'ni ikinci kez hayata geçirmeye karar verdik.

Projenin Kısa Tanımı: Bu proje Özel İstanbul Mahir Okulları ve Uzman Psikolog Yasemin Eyigün Durna tarafından geliştirilmiş olup kitap okuma alışkanlığının ailede yaygınlaşması için annelerin öncülüğünde gerçekleştirilecektir. Ayda 1 kere grup toplantıları yapılarak, o ay içerisinde önceden belirlenmiş ve okunmuş olan kitabın değerlendirilmesi yapılacaktır. Ayrıca zaman zaman kitaptan doğan çağrışımlarla birlikte farklı paylaşımlar ve grup çalışmalarına da yer verilecektir.

 

Projenin Amacı: Bu projenin öncelikli amacı, annelerin düzenli kitap okuma alışkanlığı elde etmelerine katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda çocuk gelişimi-psikolojisi-eğitimi, kişisel gelişim ve çift ilişkileri gibi alanlarda okunacak eserler ile annelerin öz benlikleriyle daha fazla temas edebilmeleri, farkındalıklarının artması ile birlikte çocuklarının dünyalarına daha çok girebilmelerini, onların ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmelerini sağlamak ve anne-çocuk iletişimini arttırmak hedeflenmektedir. Belirli kişi sayısı ile oluşturulacak grup ortamında, annelerin okudukları kitaplar ve kendi düşünceleri ile ilgili paylaşımları birbirlerine oldukça katkı sağlayacaktır. Bazen tavsiye veren bazen ise tavsiye alan konumunda olmak, grup içerisinde ki işbirliğini, annelerin baş etme gücünü arttıracaktır.Uzman bir psikolog eşliğinde yapılacak olan kitap değerlendirmeleri, katılımcılara hem kitapla ilgili hem de uygulamakta zorlandıkları alanlar ve merak ettikleri psikolojik konular hakkında konuşma fırsatı oluşturacaktır.

 

Projenin Hedefleri: Düzenli kitap okumakta zorlanan anneleri için, bu alışkanlığı kazanmak adına bir okuma grubunun parçası olmak çok motive edici olacaktır. Bu projenin öncelikli hedefi, düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanacak annelerin için, hem kendi ruh dünyalarını daha iyi tanımalarının hem de çocuklarının ruhsal ihtiyaçlarını fark edip, onlarla daha kuvvetli ilişkiler kurabilmelerinin yollarını öğrenmektir. Bu proje ile düzenli kitap okuyan anneler, düşüncelerini tartışma, bakış açılarını genişletme ve birbirlerinin düşüncelerinden faydalanma imkânı bulacaklardır.

 

Projenin Çalışma Planı: Proje Ekim Ayında başlayacak olup, her ay 1 kitap bitirme şeklinde planlanmıştır. Katılmak isteyen çalışan annelerin de projeye dâhil olabilmesi için sabah ve akşam grubu olmak üzere iki grup planlanmıştır. Ayda bir gün, iki farklı oturum şeklinde planlanan proje 10:00-12:00 ve 18:00-20:00 saatleri arasında gerçekleşecektir. Oturumlar 50 dk’lık iki oturum ve bir mola şeklinde devam edecek ve bu planla Mayıs ayına kadar 8 buluşma, 7 kitap okunması gerçekleştirilecektir. Grup toplantı tarihleri aşağıda yer almaktadır;

1.Oturum: 27 Ekim Perşembe; 10:00-12:00 ve 18:00-20:00 (Grup katılımcılarının birbirleri ve psikologla tanışması, hedeflerin belirlenmesi)

2.Oturum: 24 Kasım Perşembe 10:00-12:00 ve 18:00-20:00

3.Oturum: 29 Aralık Perşembe 10:00-12:00 ve 18:00-20:00

4.Oturum: 19 Ocak Perşembe 10:00-12:00 ve 18:00-20:00

5.Oturum: 23 Şubat Perşembe 10:00-12:00 ve 18:00-20:00

6.Oturum: 30 Mart Perşembe 10:00-12:00 (Ramazan olduğu için okulda tek oturum - Akşam oturumu için planlanırsa zoom oturumu)

7.Oturum: 27 Nisan Perşembe 10:00-12:00 ve 18:00-20:00

8. Oturum: 25 Mayıs Perşembe 10:00-12:00 ve 18:00-20:00

Katılım ve kabul koşulları: Grup paylaşımlarının verimli olabilmesi adına oturumlara katılım sayısı 20 kişi ile sınırlı tutulacaktır. Gündüz oturumu ev hanımlarına, akşam oturumu çalışan annelere yöneliktir. Eğer akşam oturumu çalışan anneler ile 20 kişiye tamamlanmaz ise isteyen diğer annelerle sayı tamamlanacaktır. Projeye düzenli katılım çok önemlidir. Bu yüzden, 2 kere devamsızlık hakkınız vardır fakat daha fazla devamsızlık yapan katılımcılar gruptan çıkarılmak zorunda kalacaklardır. Gruplarımıza 2019-2020 yılında dahil olan velilerimiz diğer velilere de imkan sunmak adına programa alınmayacaklardır. Okunacak kitaplar okulumuzun sosyal medya hesaplarında da paylaşılacağı için isteyen velilerimiz de alıp okuyabileceklerdir. Projeye katılım ücretsizdir. Başvurular, başvuru sırasına göre değerlendirilecektir. Projenin sonunda düzenli katılım sağlayan annelere sürpriz bir tören ile katılım belgeleri teslim edilecektir.

Neden bu projeye katılmalıyım?

  • Düzenli kitap okuma alışkanlığı elde edebilmek için,
  • Kitap okuma konusunda çocuklarına rol model olabilmek için,
  • Kendi ruhsal dünyanı daha iyi tanımak, anlamak için,
  • Benzer problemler yaşayan anneler ile bir araya gelip çözüm üretebilecekleri toplantılara katılıp aile içerisinde değişiklik oluşturabilmek için,
  • Ayda 1 kez uzman bir psikolog ile bir araya gelip merak ettiklerini sorabilmek için,
  • Grup halinde kitap okumanın oluşturacağı motivasyon ile yıl sonuna kadar en az 7 kitap bitirmiş olabilmek için,
  • Öğrenme ve merak duygularını canlı tutmak ve bu süreçten kazandığın bilgilerle problemlerle daha kolay başa çıkabilen, duygusal olarak daha güçlü bir anne olabilmek için seni aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

 

*Şartları kabul ettiyseniz, projeye katılım için  adınızı çalışan anne iseniz 2.grup değilseniz 1.grup için sınıf ve öğrenci adı ile okulumuz danışmasını arayarak  bildirmeniz gerekmektedir. Tel: 0216 305 12 07 (Katılım kişi sayısı ile sınırlı olduğu için başvurular öncelik sırasına göre değerlendirilecek sayı tamamlandığında başvuru alınmayacaktır.)

*Grup Oturumları vakıf binasında tahsis edilecek ortamda  gerçekleşecektir.

 

PPROJEMİZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN.