Telefon
WhatsApp

Tezhip Dersleri

Altın ile süsleme anlamına gelen tezhip, Arapça bir kelimedir. Ferman, berat ve Kuran ayetleri gibi değerli evrak ve levhaların yüksek mânevî değerini ifade etmek amacıyla ortaya çıkan bir sanat dalıdır.

Özellikle Osmanlı döneminde tezhip sanatı, ferman, berat gibi resmi evrakların süslemesinde de kullanılmaya başlanmış, böylece gelişiminin arkasına Osmanlı Sarayını alarak en parlak devrini yaşamıştır. Kur an-ı Kerim in ilk ve son sayfaları (Serlevha ve zahriye), divan gibi el yazması kıymetli kitaplar, levhalar, fermanlar, nağmeler ve beratlar gibi çeşitli eserlerin tezhiplenmesi bir gelenek halini almıştır.

Günümüzde Güzel Sanatlar Fakültelerinin Geleneksel Türk El Sanatları Bölümlerinde, özel atölye ile bazı vakıflarda tezyinî sanatlar eğitimi devam etmektedir.

Tezhip ,  insanın ruhunu terbiye eden ,  sabrı , güzelliği ve zarafeti öğreten bir sanattır.

Okulumuz bünyesinde  bu yıl  bayan velilerimize yönelik  başlattığımız proje çalışmalarından birisi de Tezhip Dersleri. Tezhip sanatçısı (müzehhibe) Asuman Coşkun Hanımefendi eğitmenliğinde 15 Ekim 2019 ? Salı günü başlayacak tezhip dersleri ile ilgili bilgi ve katılım şartları aşağıda belirtilmiştir :

* Her hafta  salı günleri  oluşturulacak onar kişilik  iki öğrenci grubu  ile  (sabah ?öğle ) tezhip çalışmaları yapılacaktır.

*Tezhip çalışmaları haftada bir gün Tezhip sanatçısı (müzehhibe) Asuman Coşkun Hanımefendi tarafından verilecektir.

*Derslere sınırlı sayıda öğrenci alınacak ve devam zorunluluğu tutulacaktır.

*Derslere çocuk ya da misafirle katılım olmayacaktır.

*Derslere katılacak öğrenciler ders için gerekli tüm malzemeleri kendileri temin edecektir.

* Tezhip dersleri ücretlidir. ( Aylık 300 TL)

*Ders saatleri:

Sabah : 9.00 -12.30 saatleri arası 10 öğrenci

Öğle :13.30 - 16.00 saatleri arası 10 öğrenci

* Öğrencilerin grupları, başvuru sırasına göre belirlenecektir. İlk başvuran 10 kişi sabah grubu , diğer 10 kişi öğle grubu olacaktır.  

Tezhip derslerine katılmak isteyen  ve katılım şartlarını kabul eden  bayan velilerimiz müdür yardımcımız Havva Ertürk e whatsap üzerinden mesaj yazarak isimlerini ,  hangi sınıfta hangi öğrencinin velisi olduğunu  ve katılım şartlarını kabul ettiklerini bildirmelidir.

Cenab-ı Haktan , Müzehhibe Asuman Coşkun Hanımefendi ile başlayacak tezhip derslerimizin hayırlara vesile olmasını  niyaz ediyoruz.

Müdür Yardımcısı Havva Ertürk Telefon : 0 533 620 43 67